Smittskyddsläkare Arne Runehagen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Växjö

Dödsbakterie kvar i Växjö

1:38 min

Trots kraftfulla åtgärder och intensiv behandling finns fortfarande den aggressiva tarmbakterie, som orsakat två dödsfall i Växjö, kvar på lasarettet. Det bekräftar nu smittskyddsläkaren Arne Runehagen efter att fått tillbaka de tester som gjorts på fyra personer som man misstänkte bar på bakterien.

– Tre av dem är hemma men en är fortfarande inlagd på lasarettet i Växjö. Person har bekräftad 027-variant av bakterien, säger smittskyddsläkaren Arne Runehagen.

027-varianten, som Arne Runehagen pratar om, är alltså en speciell stam av en tarmbakterie. Det är den som upptäcktes för första gången i Sverige, på lasarettet i Växjö, och som orsakat två dödsfall hittills.

Men precis som vid upptäckten i förra veckan manar smittskyddsläkare Arne Runehagen till fortsatt lugn. Många av oss bär på tarmbakterier av den här typen, utan att märka det och utan att det är farligt.

– Åtminstone hälften av oss bär på den här typen av bakterier även om just 027:an har varit ovanlig i vårt land fram till nu, fortsätter Runehagen.

Han poängterar på nytt att det krävs att man är gammal, sjuk och dessutom fått intensiv antibiotikabehandling, som slår ut den normala försvaret, för att den aktuella bakterien ska bli ett bekymmer.

Men om nu den person som idag ligger inlagd på lasarettet och som är smittad blir frisk, samtidigt som det inte kommer in några nya fall, så innebär det inte automatiskt att smittskyddsläkaren blåser "faran över". Det krävs månader utan att man upptäcker bakterien.

– Vi har ju inte haft något smittspridning efter jul så det ser bra ut. Men samtidigt vill vi ha betydligt längre observation innan vi vågar säga att det är över, avslutar smittskyddsläkaren Arne Runehagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista