Kino rapporterar från presentationen av svenska filmvåren. Foto: Sveriges Radio.
Sverige

Svenska filmvåren presenterad: "Många komedier i vår"

2:10 min

I dag är den årliga dagen då Svenska filminstitutet och Film- och tv-producenterna presenterar kommande svenska långfilmspremiärer och Kinos Roger Wilson rapporter om vårens it-girl och om dokumentärer han inte vill missa.

– Det är mycket, mycket komedier den här våren. De handlar om allt från en svensk chicklit-författare som vill bli finkulturellt gångbar i "Kärlek deluxe" till Maria Bloms "Hallå hallå" om en ensamstående undersköterska i Falun, säger Kinos programledare Roger Wilson.

– Moa Gammel är vårens it-girl, hon är med i tre huvudroller i vår medan Peter Magnusson är dragplåster i två filmer.

40 procent av filmerna har kvinnliga regissörer - det verkar som om svensk film närmar sig jämställdhetsmålet på 50 procent?

– Ja, det ser bättre ut än på mycket, mycket längre. Även om tre kvinnliga regissörer räknas med i statistiken genom olika samproduktioner. 

Vad ser du mest fram emot?

– Jag är väldigt sugen på just dokumentärerna. "Att skiljas", där Karin Ekberg filmat sina föräldrars pågående skilsmässa.

– Eller norska "Optimisterna", en film om ett pensionärsvolleybollag med kvinnor, där den äldsta är 98 år gammal. Och efter att under 40 år har tränat ska de nu göra sin första match.

– Eller "Hästmannen - sista striden",  en uppföljare till Hästmannen från 2006, där myndigheterna har synpunkter på djurhållningen.

Något mer än dokumentärer som du ser fram emot?

– Ja, det ska ju bli intressant att se hur Tarik Saleh tar sig an gangsterfilmsgenren. "Tommy" heter filmen från regissören som tidigare gjort dokumentärer och den animerade Metropia. Och Henrik Hellströms "The quiet roar", med Evabritt Strandberg och Hanna Schygulla i rollerna.

– Och Ester Martin Bergsmarks, senast "Pojktanten", som nu har gjort "Nånting måste gå sönder", med ett manus av författaren Eli Levén. De samarbetade också kring Pojktanten, säger Roger Wilson.

Snabb sammanfattning

  • 40 procent av årets svenska filmer är gjorda av kvinnor
  • Kulturkrockar och fin- och fulkultur är röda tråden i ”Kärlek Deluxe”
  • Peter Magnusson gör en Eddie Murphy och spelar alla huvudrollerna i ”Tillbaka till Bromma”
  • Jonas Karlssons spelar själv en av huvudrollerna i ”Stockholm stories” efter hans egen novellsamling "Det andra målet"
  • Ny svensk krimfilm – ”en inverterad ’Snabba cash’” i Tarek Salehs ”Tommy”
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista