Borstning på gång! Foto: Fredrik Sandberg/TT
Eftermiddag i P4

Fluordebatten: Läkemedelsverket om larmet: "Det är ett vinklat budskap"

"Bortser från studier som visar det positiva"
5:29 min

Barns intelligens kan bli sämre av fluortandkräm menar den nu pensionerade forskaren Jan Sällström. Gunnar Guzikowski på Läkemedelsverket sågar hans varningar och hänvisar till godkända fluoridhalter satta av EU. Här kan du höra längre intervjuer med båda och själv delta i diskussionen.

Vad tror du? Är fluor i barntandkräm skadligt? Hur gör du med dina barn? Kommentera eller ring insändartelefonen 0470-10 400.

Barn ska inte använda fluortandkräm. Som vi har berättat om tidigare så florerar budskapet runt bland annat på sociala medier och budbäraren är den nu pensionerade forskaren Jan Sällström.

– Man bör inte utsätta barnen för fluor. Man kan inte kontrollera att de inte sväljer ner tandkrämen eller äter den. Nya rön tyder på att det kan vara väldigt illa med att få för mycket fluor när hjärnan ska utvecklas, säger han.

Att barns intelligens skulle bli sämre av att använda fuortandkräm - det är en varning som den nu pensionerade forskaren går ut med - bland annat sprids budskapet som hänvisar till forskningsresultat på sociala medier.

Andra som bygger sina beslut på just forskning är Läkemedelsverket. När en produkt ska säljas i våra butiker - bland annat fluortandkräm - så ska den godkännas. Reglerna man baserar sina bedömningar på när det gäller vilken fluoridhalt som ska användas kommer från EU-nivå, och bygger i sin tur på studier och forskning.

Det berättar Gunnar Guzikowski som är utredare på Läkemedelsverket och sågar samtidigt den budskap och varningar som Jan Sällström går ut med.

– Han är ganska ensam i sin uppfattning. Han plockar upp de enstaka studier som finns som antyder risker men bortser från alla dem som visar att det är positivt med fluorid för tandhälsan. Det är ett vinklat budskap, säger Guzikowski.

Hör Gunnar Guzikowski och Jan Sällström i ljudklippen här intill och hör av dig:

Vad tror du? Är fluor i barntandkräm skadligt? Hur gör du med dina barn? Kommentera eller ring insändartelefonen 0470-10400.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".