1 av 2
Mats Ekelöf, Karim Mitandas målsägandebiträde. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 2
Karim Mitanda har tvingats gå under jorden efter utvisningen. Foto: Privat
Lessebo/Uganda

Beslut inom kort för felaktig utvisning till Uganda

1:48 min

Inom en vecka fattar åklagaren beslut om det blir något åtal eller inte mot en av länets poliser för den felaktiga utvisningen av Karim Mitanda från Lessebo i augusti. 23-åringen, som efter utvisningen tvingats gå under jorden i Uganda, har nu också blivit tilldelad en advokat.

Det var tack vare ett lyssnartips i somras som vi fick höra om Karim Mitandas utvisning. Fler nyheter gjorda med lyssnarna hittar du om du klickar här.

– Ja, han har sagt att han håller sig gömd och har svårt att, som han upplever det, röra sig fritt i sitt hemland, säger Mats Ekelöf som är Karim Mitandas målsägandebiträde.

Det har gått nästan fem månader sedan gränspolisen hämtade Karim Mitanda i Lessebo och satte honom på ett plan till Uganda. Detta trots att hans ärende inte var avgjort hos Migrationsverket och han inte skulle ha skickats tillbaka. 

Riksenheten för polismål i Malmö ska nu fatta beslut om den ansvarige polisen har begått något brott eller inte.

Han är formellt delgiven misstanke för tjänstefel, men förundersökningen pågår fortfarande, och beslutet väntas komma inom någon vecka, säger vice överåklagare Eva Nilsson till P4 Kronoberg.

Vad kan det finns alternativa förklaringar till att polisen gjorde på det här viset?

– Det kan ju vara så att man kommer fram till att det brister i utbildningen internt hos polisen i fråga om information till de personer som ska ansvara för att verställa folk till olika delar av världen, säger Mats Ekelöf. 

Om det blir rättegång mot polisen så kommer inte Karim Mitanda att få vara med - trots att han är brottsoffer.

– Han kommer inte att närvara, däremot kommer jag som hans målsägandebiträde naturligvis föra hans talan i en sådan process, säger Mats Ekelöf.

Men är det inte en mänsklig rättighet att få vara med som brottsoffer i en rättegång?

– Jo, så borde det ju vara men så är det inte alltid. Det beror på att personen i fråga är utvisad och då har man avbrutit den asylprocess som pågår och sedan får man ställa det i relation till allvaret i själva brottet som det i så fall kan vara fråga om, säger Mats Ekelöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista