En, uppenbart minderårig, kille dricker folköl på allmän plats. Foto: Henrik Montgomery/TT
Växjö

Polisen vill förbjuda förtäring av folköl på allmän plats

Polisen Ola Severinsson: "Det är ett problem"
1:43 min

Polisen i Kronoberg vill att Växjö kommun sätter stopp för all förtäring av folköl i parkerna och på stan. Poliskommissarie Ola Severinsson har skrivit till kommunen och föreslagit en ändring av ordningsföreskrifterna så att drickandet av folköl på allmän plats blir förbjudet.

Håller du med polisen? Varför/varför inte? Kommentera!

– Från polisens sida, som arbetar aktivt för att det ska konsumeras mindre alkohol bland unga, så tycker jag att det är ett problem om det är okej att sitta på Stortorget och dricka folköl. Och jag tror inte att det är kommunpolitikernas intention att så ska vara tillåtet, säger poliskommissarie Ola Severinsson vid Kronobergspolisen i Växjö.

Det här kan bli en fråga för kommunfullmäktige i Växjö - ska folkets öl förbjudas på gator och torg?

– Jag tror inte ett förbud hjälper, utan det ska vara fritt, säger en av de växjöbor som vår reporter pratat med.

– Släpp ölen fri. Man får sitta på restauranger på gatan och dricka en öl men inte utanför staketet, det är surt, säger en annan.

Men andra ger polisen sitt stöd.

– Det är inte bra, säger växjöbon Lana.

I Växjö kommuns lokala ordningsförskrifter förbjuds förtäring av spritdrycker, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Med jästa drycker avses cider men inte folköl. Men är det då inte ett lika stort problem att allt som är förbjudet på stan får man drick på de flesta uteserveringar i Växjö?

– Nej, det tycker jag inte. De får inte servera den som är märkbart berusad. Däremot får man sitta i en park och dricka ett helt flak folköl enligt lagtexten som den ser ut i dag och så ska vi inte ha det i Växjö city, säger poliskommissarie Ola Severinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".