Sverige

Brå: Känslan av trygghet har ökat

1:59 min

Allt färre svenskar är oroliga för att bli utsatta för brott - det visar Brottsförebyggande rådets årliga mätning. Och känslan av trygghet har ökat sedan 2006 då mätningarna började. Men fortfarande uppger betydligt fler kvinnor än män att de känner sig otrygga.

Förra året uppgav färre svenskar att de kände otrygga när de gick ut en sen kväll i det egna bostadsområdet - bara sex procent av männen kände sig otrygga. Men fortfarande uppger 24 procent - eller var fjärde kvinna att hon känner sig otrygg i samma situation.

Framför allt är det yngre och äldre kvinnor som känner sig otrygga. Men trots att det alltså fortfarande går fyra otrygga kvinnor på en otrygg man så känner sig både kvinnor och män mer trygga i dag,  jämfört med när brottsförebyggande rådet började mäta 2006.

I mätningen uppgav också 11 procent att de hade blivit utsatta för brott - jämfört med 13 procent sju år tidigare.

De vanligaste brottstyperna är hot och trakasserier - minst vanligt är utsatthet för sexualbrott, allvarlig misshandel och personrån. Men samtidigt är det vara tre av tio av alla brott mot enskild person som polisanmäls. Vanligast är anmälningar om personrån, 48 %, och anmälningsbenägenheten är lägst för sexualbrott.

Även om andelen anmälningar totalt sett ökat något sedan 2005 så är det fortfarande bara var tionde misstänkt sexualbrott som anmäls.

Men Justitieminister Beatrice Ask är nöjd med att de flesta kurvor pekar åt rätt håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista