1 av 4
En variant på Kimchi på Erik Månelds vis. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 4
Moo Namul med rädisor/rättika och basilikasirap. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
3 av 4
Ett gott bröd passar bra till de asiatiska smårätterna. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 4
Rädisor går lika bra som rättika att använda i rätten Moo Namul. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Förmidag i P4

Laga asiatiskt med radiokocken

Kryddstarka asitatiska tillbehör. Det blir det när radiokocken Erik Måneld lagar mat i direktsändning idag.
– Det går att äta små asiatiska tillbehör till i stort sett vad som helst. Och det är inte bara fysiskt möjligt, det är gott också.

Klicka här för att komma till alla våra recept!

En variant på Kimchi

½ kg salladskål

¼ purjolök

Saltlake:

¼ dl salt

0,5 liter vatten

Kryddblandning:

1 msk finhackad röd chili

1 msk finhackad färsk ingefära

1 msk finhackad färsk vitlök

1 tsk skrapad pepparrot

1 msk socker

Dela upp kålen i blad och skölj dem noga, skär i grova bitar. Lägg bitarna i en stor skål.

Om du vill äta din kimchi inom de närmaste två dagarna kokar du upp vattnet och rör ned saltet däri.

Om du har tålamod och vill att din kimchi ska vara så där surdegsaktigt välgjord, så löser du upp saltet i kallt vatten.

Häll saltlagen över kålen.

Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå en timma om du använt kokt lag, och över natten om lagen är kall.

Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande vatten.

Strimla purjolöken fint, gärna på längden.

Rör ihop kryddblandningen i en annan stor skål.

Blanda ner kål och lök i kryddblandningen. Packa kålen tätt i en stor glasburk, men inte ända upp till kanten. Lägg eventuellt en tyngd på kålen, och sätt på ett lock.

Låt stå i ett dygn någon sval och trevlig stans och därefter i kylskåp i minst fyra dagar.

Kimchin är klar! Ät som tillbehör till allt!

Moo Namul med basilikasirap (Typ 10 små tillbehörsportioner)

500 g rättika

15 cm purjolök

2 msk sesamolja

2 vitlöksklyftor

2 tsk salt

5 msk honung

2 msk socker

saften från en halv citron

16 basilikablad

Skala rättikan och skär den stavar, typ 8 cm långa och en kvarts centimeter tjocka.

Koka upp en kastrull med lätt saltat vatten och lägg i rättikstavarna. Koka i fem minuter tills rättikan mjuknat något och blivit lite genomskinlig. Den ska inte bli mosig.

Häll av vattnet och tillsätt strimlad purjolök, sesamolja och finskivade vitlöksklyftor.

Värm upp snabbt på högsta värmen och salta. Ta av från värmen och låt vila tills det hela är ljummet.

Värm honung och socker i en annan kastrull, tills du ser den första bubblan, det ska alltså inte koka mer än så, bara så att sockret löser upp sig. Blanda ned basilikablad och citronsaft och låt svalna tills du har en sirapig konsistens. Lägg upp rättikan i en snygg sidorättsskål, ringla sirapen över och servera till något riktigt kryddstarkt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".