Bo Frank. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

Kommunalråd i Växjö säger nej till folkölsförbud

Bo Frank ger polisen en känga
1:36 min

Det blir inget förbud i dagsläget mot att dricka folköl i parker, på gator och torg i Växjö, något polisen i länet vill.
Det säger det moderata kommunalrådet  Bo Frank som skickar en känga till polisen som han tycker inte gör tillräckligt mot supandet på gatorna.

– Vi tycker nog att polisen skulle göra lite mer med det förbud som redan finns. Var och en i Växjö kan ju konstarera att det redan idag sitter ganska mycket folk under den ljusare tiden på året och dricker sprit på stan på olika ställen, säger Bo Frank. ( M)

– Det tycker vi att polisen måste åtgärda innan man ger sig på det här med folköl och liknande, fortsätter han.

Vill ha förbud

Polismyndigheten i länet tycker att Växjö kommuns ordningsregler för drickande på allmän plats är för luddiga. Visserligen är det förbjudet att dricka på allmän plats, men vad gäller för folköl, undrar polisen som vill ha ett förbud även för de flaskorna och burkarna. 

– Framför allt bland våra ungdomar så är det ett problem tycker jag att sitta på Stortorget och dricka folköl och jag tror inte att det är kommunpolitikernas intention att så ska vara fallet, säger kommissarie Ola Severinsson som skickat sitt önskemål om förbudet till kommunstyrelsen.       

Missbruket är problemet

Men Bo Frank slår ifrån sig, och något nej till folköl bara för att polisen tycker det, blir det inte i nuläget.

– Det är väl inte det som är det stora problemet att det sitter gymnasister och dricker folköl på stan överallt, utan det stora problemet är att vi har väldigt många missbrukare som lever väldigt utsatt och som missbrukar öppet och där vi upplever att polisen väldigt sällan gör ingripanden.

– Om eftersom droganvändningen bland ungdomar dessutom ökar så blir det lite av ett slag i luften att skriva att vi också ska kunna jobba mot folköl, säger Bo Frank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".