Marcus Gustavsson, utredare på Kronobergspolisen.

Lät djur svälta och lida - inget har hänt efter två års utredning

Polisen: Det prioriteras inte lika högt som andra brott
1:43 min

För över två år sedan polisanmälde länsstyrelsen en kvinna i Växjö kommun för att hon låtit djur svälta och lida på sin gård. Bland annat fick 140 får avlivas. Men trots att det gått så lång tid är utredningen långt ifrån klar och den misstänkta kvinnan har inte ens förhörts än.

– Denna typen av brott prioriteras inte lika högt som flera andra brott som vi utreder för närvarande, säger Marcus Gustavsson, utredare på Kronobergspolisen.

Men varför prioriteras inte djur?

– Det är det vi inom polisen och utredningssidan har att följa när det gäller vad vi ska utreda i första hand.

Det var i november 2011 som länsstyrelsen polisanmälde djurägaren. 140 får på hennes gård i Växjö kommun hade fått avlivas på grund av vanvård. Flera svårt sjuka hästar hade också fått tas om hand akut och till och med hönsen på gården svalt, enligt länsstyrelsen.

Kvinnan en följetong

Dessförinnan hade kvinnan varit en följetong hos myndigheterna i flera år på grund av sin djurhållning. Och nu är hon även under utredning i Skåne för nya brott mot djurskyddslagen. Men trots att det gått mer än två år sedan polisanmälan gjordes har den misstänkta kvinnan inte ens förhörts än.

– Det tycker jag ju inte är bra, sedan tycker jag det är bra att vi har en prioriteringsordning, men att det ligger så här lång tid det tycker jag inte är bra.

Vad kan det innebära för folks benägenhet att anmäla den här typen av brott, när de ser att det inte händer något eller tar mycket lång tid?

– Det är klart att det inte är bra när ett ärende ligger så här länge.

Från länsstyrelsen som gjorde polisanmälan är man kritisk mot att det tar så lång tid för polisen att utreda den här typen av ärenden.

– Det är inte alls bra, men jag är inte förvånad, säger länsveterinären Fredrik Holm. Och han hoppas att utredningen åtminstone ska vara klar innan brottet hunnit preskriberas. Och Marcus Gustavsson säger man nu är på gång att få ett avslut på den här utredningen.

– Om någon månad eller två möjligen.

Vi kommer inte att ha samma intervju om ett år då du och jag om varför det inte har hänt någonting?

– Det hoppas jag verkligen inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".