Allt fler privata besiktningsfirmor ansöker om tillstånd. Foto: Anders Wiklund/TT
Kronoberg

Bilbesiktningen dyrare och snabbare - men svårare att hitta

"Många vet inte att bilbesiktningen är avreglerad"
1:46 min

Bara två nya bilbesiktningsstationer har startats i Kronoberg sedan avregleringen 2010. Sett över hela landet har dock antalet nya företag som besiktigar personbilar ökat kraftig sedan Svensk bilprovnings monopol spräcktes - men de nya har satsat på storstäderna, inte på landsbygdskommunerna.

– Efter avregleringen har det blivit lättare att få sin bil besiktigad men inte billigare, snarare tvärtom, säger Peter Holmlund på Transportstyrelsen.

Priset för besiktningen har ökat sedan avregleringen 2010 och varierar idag mellan 320 och 600 kronor. Antalet besiktningsföretag har ökat från 190 till cirka 310 företag.

Sedan avregleringen har vi i länet fått två helt nya besiktningsstationer. Båda två finns  i Växjö och drivs av Opus bilprovning respektive Carspect.

De konkurerar med Bilprovning AB som är störst och som finns kvar i Svensk Bilprovnings gamla lokaler på Hjalmar Petris väg. Dit söker sig många kunder av gammal vana och det gör det inte helt lätt för nykomlingarna att slå sig in på marknaden.

 – Just nu är det många som inte ens vet att bilbesiktningen är avreglerad, säger Andreas Widén som är stationsledare på Carspect i Växjö.

 Så det är tufft för er att slå er in på marknaden?

– Ja, det kan man säga, men det ökar succesivt hela tiden

Vad bilägarna tycker om avregleringen vet man inte. Först nästa år ska Transportstyrelsen genomföra en kundundersökning som ska jämföras med den som gjordes strax före avregleringen 2010.

– De signaler vi har fått är att det har blivit något lättare på många orter att få tid till besiktningen, säger Peter Holmlund på Transportstyrelsen.

I april får Alvesta sin första besiktningsstation då företaget Besikta startar sin verksamhet  där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".