Foto: Lars Pehrson / SvD /Scanpix.

Inga vindkraftverk i Byholma

1:16 min

Det blir i nuläget ingen park med vindkraftverk i Byholma. Det beslutade kommunstyrelsen i Ljungby på tisdagen.

Minoritetsstyret, med moderata kommunalrådet Ann-Charlotte Wiesel i spetsen, fick inte tillräckligt många att rösta för en etablering av vindkraftsverk

– Från vår sida anser vi att det inte finns tillräckliga anledningar till att säga nej. Det ligger i närheten av Bolmen men det stör inte varken med ljus eller ljud, säger moderata kommunalrådet Ann-Charlotte Wiesel.

Politiskt nederlag

Nej, politikerna i kommunstyrelsen i Ljungby var inte överens när frågan om byggandet av vindkraftverk i Byholma skulle avgöras.

Med siffrorna 9-6 röstades förslaget ned - ett politiskt nederlag för den styrande minoriteten alltså. Lite extra salt i såren för Moderaterna och Centern var att Folkpartiet, som också sitter med i ljungbys minoritetsstyre, gick emot sina allianskollegor.

Lyssnat på befolkningen

En liten tröst för Moderaterna och Centern är dock att socialdemkoraternas Stefan Fredriksson inte stänger dörren helt för vindkraftverk i Byholma.

– Trots att vi röstade nej tycker vi att det är viktigt med vindkraftverk. Men i detta förslaget låg de för nära Bolmen och dessutom har vi lyssnat på vad befolkningen i Ljungby tycker, säger Socialdemokraternas Stefan Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista