Länsstyrelsen Kronoberg. Här jobbar runt 150 personer - några kan tvingas gå. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.
Kronoberg

Länsstyrelsens ekonomi väntas leda till uppsägningar

"Kan handla om 15 personer"
1:15 min

Länsstyrelsen Kronoberg går in i ett nytt budgetår med ett underskott på 10,5 miljoner kronor. Det kommer troligtvis att innebära att man behöver säga upp personal.

– Eftersom många av de besparingsåtgärder vi gjorde 2012-2013 inte går att återkomma med så ser vi att vi kan hamna i ett uppsägningsläge under innevarande budgetår, säger länsrådet Lennart Johansson.

Men är det någonting i Kronoberg som har dragit iväg kostnadsmässigt som gör att det har blivit såhär?

– Nej, det kan man nog inte peka på, utan det är generellt så över landet.

Enligt Lennart Johansson har det varit neddragningar under flera år från regeringskansliet och nu har man alltså ett underskott på 10,5 miljoner i Kronoberg. Det är mycket för en mindre länsstyrelse, menar han.

Upp till 15 personer

Länsstyrelsen i Kronoberg har idag cirka 150 anställda och det ska nu göras en analys av underskottet för att se om det blir tal om uppsägningar, vilket det lutar åt i dagsläget. Och det är enligt Lennart Johansson ganska ovanligt att det går så långt att man tvingas säga upp folk.

– I Kronoberg har vi inte gjort det de senaste tio, tolv åren, utan vi har försökt klara det genom effektivisering och naturliga förändringar och omorganisationer. Skulle man nu ta ut hela beloppet på uppsägningar så kan det handla om upp till 15 personer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".