Thomas Nilsson, trafikdirektör Länstrafiken Kronoberg
Kronoberg

Länstrafiken förlorar miljoner i avtalstvist om Krösatågen

1:38 min

Länstrafikbolagen i Småland och Halland  tvingas punga ut med omkring 25 miljoner efter ett utslag i en skiljenämnd. Bakgrunden  är en avtalsstrid med danska tågoperatören DSB som DSB vunnit. För Länstrafiken Kronoberg handlar det totalt om cirka 3 miljoner.

Thomas Nilsson är trafikdirektör vid  Länstrafiken Kronoberg:

– Det är ju synnerligen olyckligt att det blivit på det här sättet. Det ställer ju till en massa besvär, det blir merkostnader för våra organisationer, vi måste göra nya upphandlingar mitt inne i en avtalsperiod.

Finns det andledning till självkritik?

– Det gör det naturligtvis när det slutar på det här sättet. Framför allt ska vi vara självkritiska när det gäller innehållet i avtalet.

Det var när tågoperatören DSB, som kör Krösatågen, meddelade att man hade stora lönsamhetsproblem och det fanns ett  hot om konkurs  som det efter disskussioner visade sig att DSB och länstrafikbolagen hade helt olika tolkning av avtalet  mellan parterna och därför vände de sig till en skiljenämnd. En konkurs ville Länstrafiken absolut undvika:

Drabbar inte resenärerna

– En konkurs hade ju drabbat våra resenärer hårt med de problem som skulle ha uppstått i vår trafik.

Eftersom det mesta av Krösatågstafiken går i Jönköpings län får man där stå för merparten av de omkring 25 miljonerna.

Trots de tre miljonerna som är Länstrafiken Kronobergs kostnad  och ett byte av tågoperatör så  ska det inte behöva drabba de resande enligt Thomas Nilsson, trafikdirektör vid  Länstrafiken Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista