Kronoberg

Karins mamma dog när trygghetslarmet inte fungerade

1:23 min

Bristande säkerhetsrutiner och omodern teknik gör att många kommuners trygghetslarm för äldre fungerar dåligt. Karin Lindkvist Schweitzers mamma hittades avliden för ungefär fem år sen, efter att hon inte kunnat larma.

– Det känns ju fruktansvärt för oss att inte veta hur länge hon har legat med smärtor och mått dåligt och inte fått hjälp. Hon kanske hade trott att hjälp var på väg och inte vetat att larmet inte fungerade, säger Karin Lindkvist Schweitzer.

Trygghetslarm som inte fungerar har lett till allvarliga incidenter och ibland även dödsfall, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Två dödsfall

I Kronobergs län har två dödsfall inträffat sedan 2008 i samband med att trygghetslarm inte fungerat eller där det varit bristande rutiner.

Karin Lindkvist Schweitzers mamma hittades avliden för ungefär fem år sen, efter att hon inte kunnat larma.

Det som hände var att Karin Lindkvist Schweitzers mammas telefon hade stängts av på grund av en obetald räkning och därmed slutade larmet att fungera. Hur det kom sig att räkningen inte var betald vet inte Karin Lindkvist Schweitzer.

Separeras från telefonen

Uppdrag gransknings program i går kväll visade att 160 kommuner drabbats av larmfel och att flera äldre skadats och, som Karins mamma, till och med dött på grund av felen.

Och nu hoppas Karin Lindkvist Schweitzer att det ska ha blivit bättre sedan hennes mamma gick bort och att ingen ska behöva vara beroende av telefonen.

– Larmet borde alltid vara separarat från telefonen och det måste testas regelbundet så att man vet att det verkligen fungerar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista