Ann-Christin Norlander, chef omsorgsförvaltningen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Växjö

Ingen hundraprocentig trygghet med larm

1:06 min

Det finns inga garantier när det gäller trygghetslarm för äldre. Det säger idag omsorgsförvaltningens chef i Växjö, Ann-Christin Norlander, efter SVT:s Uppdrag Gransknings program igår om trygghetslarm som inte fungerar och bristande rutiner kring larmen.

Mer om trygghetslarmen hör du i Eftermiddag i P4 efter klockan 15.

Vi har tidigare berättat om en kvinna i Växjö som 2008 dog efter att hon inte kunnat larma.

Även om mycket hänt sedan dess så kan Ann-Christin Norlander, chef för omsorgsförvaltningen i Växjö, inte garantera att det här aldrig kan hända igen:

–  Det finns egentligen ingenting som är hundraprocentigt. Vi provlarmar en gång per dygn för analoga larm och två gånger per dygn för digitala larm. Om det är så att ett larm av någon anledning skulle sluta att fungera så kan det ta ett antal timmar innan vi upptäcker det, säger hon och menar samtidigt att de har den högsta säkerheten man kan ha idag med de tekniska lösningar som finns.

Sedan incidenten 2008 har Växjö kommun utvecklat säkerheten med trygghetslarmen menar Ann-Christin Norlander. Bland annat har de börjat byta ut de analoga larmen mot digitala. Idag är ca 44 procent av trygghetslarmen digitala i Växjö kommun och tanken är att alla larm ska bli digitala framöver. 

Mer om trygghetslarmen kan du höra i Eftermiddag i P4 efter klockan 15.

Se Uppdrag Gransknings program här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista