1 av 2
SJ presenterade i dag sin miljardsatsning på X2000-tågen. Foto: Hanna Birath/Sveriges Radio.
2 av 2
Ett X2000-tåg avgår från centralstationen i Stockholm Foto: Fredrik Persson/TT.
Tåg

SJ satsar miljarder på X2000-tågen

SJ investerar 3,5 miljarder kronor för att förnya X2000-tågen. Satsningen presenteras som den största i företagets 150-åriga historia. 

Enligt SJ:s vd görs investeringen för att möta den ökade konkurrensen. 

– Tågresandet fortsätter att öka och den här satsningen innebär att vi ska vara resenärernas förstaval, säger Crister Fritzson, SJ:s vd.

Enligt SJ kommer tågen att förnyas både utvändigt och invändigt och det enda som inte byts ut är karossen. Att man ändå satsar på att bygga om snarare än att köpa nya tåg beror enligt SJ på att man inte har hittat ett bättre tåg än X2000.

– Vi har tittat på en hel del alternativ men inte hittat något tåg som fungerar bättre för svenska förhållanden, sade SJ:s vd under pressträffen.

För den tekniska uppgraderingen, som beräknas kosta 1,4 miljarder kronor står ABB. Delar av den produktionen väntas ske i Sverige. 

Det handlar bland annat om att byta ut dator-, driv- och styrsystem på alla X2000-tåg.

Vilket bolag som får i uppdrag att sköta den invändiga omgörningen av tågen är ännu inte klart utan ska beslutas under våren. 

X2000-tågen togs i bruk för över 20 år sedan och SJ har tidigare sagt att det behövs en helrenovering av de över 30 tågseten med sex vagnar vardera. 

Ombyggnaden av tågen väntas vara färdig första i början av 2019.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".