Lotta Svanberg (S). Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Männen dominerar på Arenastaden

1:43 min

Arenastaden i Växjö är i stora delar en arena för män och pojkar. Det visar en utvärdering som en student har gjort åt Växjö kommun. 

Vad tänker du om detta? Kommentera gärna!


– Att det inte är jämställt är ju väldigt omodernt, säger Lotta Svanberg (S), kommunalråd i Växjö som har ett särskilt politiskt ansvar för just Arenastaden.

– Vi ser ju att alla strukturer i föreningarna, från valberedning och styrelse till ledare, är män. Och det är klart att om alla som bestämmer är män så är det lätt att det sprider sig vidare till hela verksamheten, säger Lotta Svanberg (S) kommunalråd i Växjö som har ett särskilt politiskt ansvar för just Arenastaden.

Men det kanske är så att kvinnor inte vill vara ledare eller sitta i styrelserna?

– Jag tror inte att det är så. Kanske är män snabbare på att ta på sig uppdrag, men min erfarenhet från partiarbete är att det finns kvinnor som både vill och kan men som aldrig får frågan.

Det är männen som dominerar på Arenastaden i Växjö. I de flesta föreningars styrelser är det männen som är i klar majoritet, även de flesta ledare är män och merparten av de som utövar någon idrott är män eller pojkar.

De allra flesta har också en svensk bakgrund och få föreningar jobbar aktivt med personer med fysiska funktionshinder. Det visar en utvärdering som en student har gjort åt Växjö kommun. Utvärderingen är inte vetenskaplig, men resultatet måste tas på allvar, säger Lotta Svanberg.

– Vi har ju fått stort beröm för Arenastaden och det är många studiebesök från landet som kommer och tittar på vår moderna idrottssatsning. Men att det inte är jämställt eller att man inte har en tydlig mångfaldsprofil är ju väldigt omodernt, så det är klart att det spelar roll för synen på Arenastaden.

I förlängningen kan de här strukturerna göra att tjejer inte känner sig välkomna till Arenastaden, tror Lotta Svanberg. Och hon tycker det är viktigt att kommunen nu sätter press på föreningarna att bli mer jämställda.

– Jag utgår från att fritidsnämnden nu tittar på detta och snabbar på arbetet med att ta fram ett nytt bidragssystem som mer trycker på det här med mångfald.

Så ni vill tvinga fram jämställdhet helt enkelt?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista