Ett barn som lär sig göra robotar genom programmering. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Växjö

Succé för kurs där barn lär sig göra spel

"Tråkigt att inte alla får chansen"
1:33 min

Kursen för barn i Växjö som vill lära sig programmera har blivit en succé. När man nyligen började andra terminen av programmeringskursen CoderDojon, så har man tagit in dubbelt så många som under höstterminen. Och trots det står det ändå fortfarande över 50 barn på väntelistan som inte får plats.

– Det är ju jättekul att det blivit ett så stort intresse. Det roliga är att jag trodde att det skulle bli så, så det känns jätteskönt att det faktiskt var det. Men samtidigt är det tråkigt att inte alla får chansen, säger Jesper Svensson, som var den som tog initiativet till att starta upp CoderDojon i Växjö.

– Det finns hur många idrottsföreningar som helst och musik kan man hålla på med, men vill du hålla på med datorer så får du göra det själv. Det finns ett stort behov av att lära sig mer om hur man faktiskt skapar saker med datorer.

Just nu är två grupper igång med barn som vill lära sig att programmera spel. Det är 25 barn i varje grupp, mellan sju och 17 år. Samtidigt står det fortfarande många på kö - just nu totalt 53 barn som inte får plats.

Att det har blivit så populärt gör att Jesper Svensson känner att man vill satsa ännu mer och i framtiden tror han att det kommer att finnas ännu fler grupper runt om i länet. Och något som han ser att man bör satsa på är att få in fler tjejer. Han tycker att just könsfördelningen inte riktigt är som den borde vara.

– Den är ju besvärlig. Det är övervägande killar. Det är tråkigt, men det har inte varit fler tjejer som har sökt sig till oss ännu.

Varför ser du det som besvärligt?

– Jag tycker att det är besvärligt - att programmera är ingen grabbgrej. Det är ingenting som är typiskt grabbigt på något sätt.

Klicka på länkarna här intill för att bland annat lyssna på hur det lät när vi besökte kursen förra terminen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".