Några av landets alla byggarbetare. Foto: Ingvar Karmhed/Svd/Scanpix
Kronoberg

Byggnads storsatsar mot jobbtrafficking

1:16 min

Fackförbundet Byggnads storsatsar nu mot jobbtrafficking. Detta genom ett bidrag på 300 000 kronor till webbsajten Stoppa fusket som granskar jobbtrafficking och genom att anställa en person som bara ska jobba med att granska utländska byggnadsarbetares villkor.

Morgan Nyberg som är ordförande i Byggnads Småland Blekinge menar att en sådan här satsning minst sagt behövs.

– Vi har stött på fullständigt vidriga förhållanden. Vi har stött på arbetstagare som bor i källarutrymmen dit man inte vill skicka ner utbildade sanerare. Vi har konstaterat genom våra efterforskningar att det finns arbetstagare som tjänar femton, arton kronor i timmen, säger Morgan Nyberg.

Ni menar att jobbtrafficing bidrar till främlingsfientlighet. På vilket sätt?

– De som använder sig av den här typen av sätt att behandla arbetskraften är rasister. Vi gör något för att alla byggarbetare som kommer hit ska ha samma villkor som vilka andra byggnadsarbetare som helst.

Nyberg tror att satsningen kommer ge resultat.

– Det här kommer i förlängningen gynna hela nbyggbranschen. Det ligger helt i linje med den avtalsrörelse vi har.

Hur stor skillnad kan ni göra?

– Det här är ett initiativ från oss men vi hoppas att fler hakar på och att vi kan utöka och bredda den här typen av granskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista