Mats Eriksson med banderollen "Tillsammans mot rasism". Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
Växjö

Mats förbereder sig för manifestation mot rasism

"Nu får det vara nog"
1:35 min

På initiativ av S-kvinnorna i Växjö så anordnas på lördag en manifestation mot rasism. En av många som kommer att vara med är Mats Eriksson, som är i full gång med att förbereda en banderoll inför manifestationen.

Det är på lördag som manifestationen hålls i Växjö och alla partier i fullmäktige, utom Sverigedemokraterna, deltar. Det är dessutom många frivilliga som kommer att gå med i manifestationståget.

En av dem är Mats Eriksson som tillsammans med några vänner håller på att förbereda en banderoll som de ska hålla upp när de går i tåget.

– Vi har målat på en kompis morgonlakan som vi har färgat. Och så har vi en logga där det står "tillsammans mot rasism", berättar Mats Eriksson.

Varför känns det viktigt för dig att vara med på det här?

– Jag är en medelålders gubbe som tycker att man måste ställa upp för det här. Nu får det fan vara nog - nu vill vi inte ha fler rasister på gator och torg. Vad jag menar med "vi" är att så många människor som möjligt ska gå ut på gatorna och visa det.

Hjälper det då?

– Ja, det tror jag. Dels så blir det en känsla att vi gör det tillsammans, precis som vi säger på banderollen "Tillsammans mot rasism". Det har en kraft i sig att vara tillsammans. Det kan ju låta lite gulligt och det är rätt gulligt också. Så det hoppas vi att det ska vara.

I december hölls en manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp som blev väldigt uppmärksammad. Under den manifestationen attackerades nämligen demonstranter och polis av nazister. Och det är just det här som får Mats Eriksson att vilja vara med i manifestationen mot rasism i Växjö.

– Det var väldigt otäckt. För min del så känns det extra mycket eftersom jag kommer från de trakterna. Jag blev väldigt illa berörd och det är det som gör att jag blir upprörd och känner att nu får det vara nog, nu får vi göra något.

Manifestationen mot rasism hålls i Växjö på lördag och utgår från Linnéparken klockan 14.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".