Vargen på bilden har ingenting med vargen i Delarytrakten att göra. Foto: Erik Yngvesson/Scanpix
Älmhult

Varg dödade älgkalv på 130 kilo i Delarytrakten

1:23 min

Ett ganska sällsynt vargangrepp inträffade i Delarytrakten, väster om Älmhult, under natten till torsdagen. En varg har gett sig på och dödat en 130 kilo älgkalv efter en kamp på en byväg.

Det är solklart att det handlar om ett vargangrepp, säger Länsstyrelsens besiktningsman Lasse Le Carlsson.

– Det var klockrent, man ser i det tunna snötäcket att det var cirka 20 meter mellan själva attacken och dödandet. Jag såg stora kraftiga vargspår och en kamp på en liten byväg, säger Lasse Le Carlsson.

Enligt Länsstyrelsen i Kronobergs bedömning handlar det om en älgkalv på cirka 130 kilo som fällts. Älgen kommer att få ligga kvar i skogen ett tag för att vargen återkommer dit istället för att angripa tamdjur.

– Vi är tämligen övertygade att vi har minst en varg som cirkulerar i Kronoberg, Blekinge och Skåne län. Vi har sällan mer än ett vargangrepp åt gången. Men man vet aldrig med vargar.

Att vargar ger sig på så här stora älgar i södra Sverige är ovanligt enligt Lasse Le Carlsson. Men han tror att det kommer att bli vanligare framöver.

– Ja, det är jag tämligen övertygad om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista