Vintern har tagit sitt grepp om vägarna i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Sverige

Varning för snöoväder i dag

2:05 min

Stora delar av sydligaste Sverige kan få en riktigt snöig fredag och stora bekymmer i trafiken. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt snöfall i Halland, Skåne, Blekinge och västra Kronobergs län. Förutom rejäla snöfall väntas friska vindar. Varningen gäller även för havsområdet kring Öland.

För Kalmar län spår SMHI mulet och snöfall som under förmiddagen kan vara ihållande i södra länsdelen. Detta i kombination med frisk ostlig vind. Senare i dag minskar intensiteten i snöfallet och vinden avtar långsamt. Kommande natt bara lokalt lätt snöfall.

– Snöovädret blir nog inte lika kraftigt i Kalmar län som vi först trodde. Som mest blir det nog kring en halv decimeter och i norra länet mindre, spådde meteorolog Erling Brännström vid 6.30-tiden.

Snöväder har under natten skapat problem för trafiken i Skaraborg. Enligt polisen i Västra Götaland var det tidvis helt stopp på riksvägarna 47 och 46 vid Kinnarp och Vilhelmsro i Falköpings kommun.

Trafikverket varnar i sin halkprognos för dåligt väglag, med allmän halka i södra Sverige.

– Det gäller att se upp, halkan kommer snabbt. Även om vi är ute och saltar så kan det bli halt ändå, säger Lennart Hellsing vid Trafikverkets pressjour.

Prognosen är att det hala väglaget blir ett problem under hela fredagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista