Två av landets alla polisvolontärer - dessa är verksamma i Malmö. Foto: Christian Lagebrant
Tingsryd/Ljungby

Även Tingsryd och Ljungby kan få polisvolontärer

1:23 min

Arbetet med de frivilliga polisvolontärerna i bland annat Växjö har slagit så väl ut att det nu finns planer på att utöka verksamheten till fler orter i länet. Just nu undersöker polisen om man kan dra igång verksamhet med polisvolontärer i Tingsryd och Ljungby.

– Det har visat sig på andra ställen där man haft det här några år att det har fungerat jättebra och att man har stor nytta av volontärerna. Nu är ju inte detta några reservpoliser utan människor som hjälper polisen med icke polisiära uppdrag, säger Anders Karlsson, närpolischefen i Ljungby.

I Växjö har polisvolontärerna funnits sedan i maj förra året. De är 48 stycken och har deltagit i sammanlagt 33 olika uppdrag - bland annat i brottförebyggnade kampanjer mot exempelvis villainbrott, vid nattvandringar och vid olika idrottsevenemang som fotbolls-EM för damer i somras.

Och även i Ljungby finns det mycket som volonärerna skulle kunna hjälpa till med, säger Anders Karlsson.

– Om vi har större brott till exempel kan de hjälpa till med att dela ut broschyrer i brevlådor, de kan hjälpa till vid exempelvis Ljungbydagarna eller vid större idrottsevenemang, så det finns en hel del användningsområden.

När blir det beslut om det här?

– Det kommer vi att ta under våren och i så fall räknar vi med att kunna komma igång i samband med Ljungbydagarna i augusti, säger Anders Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista