Nyhetsproducent Therese Gabrielsson listar varje vecka de lokala nyheter du inte bör ha missat. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
NYHETSLISTAN

Nyhetslistan: Det här bör du ha koll på från veckan som gått

Varje vecka gör nyhetsproducent Therese Gabrielsson en lista över de lokala nyheter du inte bör ha missat från veckan som gått. Godkänt, koll eller impa - hur bra koll har du?

GODKÄND:

Trygghetslarm hos äldre som inte fungerar, eller bristande rutiner där larmen visserligen fungerar men ingen kommer, när någon tryckt. Det var något som SVT:s Uppdrag granskning tog upp i veckan och så även vi. För i Kronoberg finns två fall där personer faktiskt avlidit trots att de larmat. Det ena i Tingsryd där rutinerna kring larmet inte funkade, det andra i Växjö där en obetald telefonräkning gjort att larmet var ur funktion. Dottern till kvinnan som dog var med i P4 igår och berättade om den fruktansvärda känslan att inte veta om och hur länge hennes mamma led. Sedan de här tragiska händelserna har mycket hänt menade socialcheferna i kommunerna, men enligt Ann-Christin Norlander, socialchef i Växjö kan man aldrig hundraprocentigt garantera att det aldrig kommer hända igen.

KOLL:

Det blev lite otippat en del prat om folköl denna vecka. För i tisdags kunde vi berätta att polisen i Kronoberg vill förbjuda folkölsdrickande i Växjös parker och på stan, på samma sätt som det är med andra alkoholdrycker. Men icke sa Nicke. Eller icke, sa rättare sagt det moderata kommunalrådet Bo Frank - något sådant förbud blir det ej. Han menade att det finns andra saker som viktigare att polisen fokuserar på, än folk som dricker folköl. Gör något åt missbrukarna på stan istället, sa han. Det gör vi, kontrade Ola Severinsson från polisen, men missbrukarna är väl ändå även kommunens ansvar. Ja, lite så gick folkölsdiskussionen i etern.

IMPA:

Tänk att inte ha fått någon lön sen i november. Ja, så har det varit för de anställda på Lessebo bruk. Det är utbetalningen av den statliga lönegarantin som har dagit ut på tiden. Statlig lönegaranti. Vad är det, undrar du? Jo, som du naturligtvis vet så gick ju bruket i konkurs i december och när sådant sker går staten in och betalar anställdas lön.

Men i onsdags fick i alla fall de anställda sina pengar. (177 stycken är de anställda, för dig som vill glänsa lite extra.) Ett mycket trevligt besked, menade Pappers ordförande Lars Turunen. Jo, det kan man väl lugnt säga och jag tänker då speciellt på de familjer där flera familjemedlemmar jobbar på bruket. Blir också väldigt nyfiken på om de anställda nu går "all in" på julklappar och julmat som de kanske inte hade råd att köpa i december.

Kolla in några tidigare listor:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista