Tingsryds kommun planerar att göra neddagningar inom äldreomsorgen. Fotot är en genrebild. Jessica Gow/TT
Tingsryd

Neddragningar på äldreomsorgen i Tingsryd

"Vi har en budget som vi måste hålla"
1:27 min

Tingsryds kommun planerar att göra neddagningar inom äldreomsorgen. Jämfört med nuläget vill kommunen spara närmare en miljon kronor under 2014, vilket oroar fackförbundet Kommunal.

– Färre anställda kan leda till stress bland personalen och det i sin tur kan leda till försämringar för de äldre, säger Åse Olsen, ordförande för Kommunal Sydost.

– Vi har jobbat mycket med aktivering av de äldre under senare år. Vi behöver snarare mer personal än mindre, fortsätter hon.

Under 2013 kostade äldreomsorgen i Tingsryd en miljon kronor mer än vad man budgeterade för. Men när nu politiker och tjänstemän ska bestämma hur mycket äldreomsorgen får kosta 2014, skjuter de inte till de pengar som saknas.

Istället väljer de att ligga kvar på samma summa som för 2013 - de gör neddragningar motsvarande en miljon kronor i jämförelse med vad omsorgen kostade under förra året.

– Vi har en budget som vi måste hålla och jag tror att om vi omfördelar de resurser vi har så kommer det inte påverka vårdkvalitén, säger Kenneth Görtz som är moderat ordförande i socialnämnden i Tingsryd.

Men fackets Åse Olsen tror inte att det räcker med en omfördelning av resurser för att de äldre ska få det bättre. Åtminstone inte när det satsas en miljon kronor mindre.

– Det är alltid de gamla man vill spara på. Pengarna räcker inte till, det är samma visa varje år, suckar Åse Olsen uppgivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".