Åke Axelsson, ordförande i Växjö Vipers. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Växjö Vipers en av klubbarna där männen dominerar

"Vi jobbar på att få in fler kvinnor"
1:27 min

I nästan alla föreningar som finns på Arenastaden i Växö är det stor dominans av män och pojkar när det gäller både utövare, ledare och styrelseledamöter. Det berättade vi tidigare. Innebandyklubben Växjö Vipers är en av de föreningar där det finns få kvinnor och flickor.

– Vi försöker få en utjämning, och vi jobbar också på att försöka få in kvinnor i våra styrelser, säger Åke Axelsson, ordförande i Växjö Vipers.

Det är framför allt i de stora lagidrotterna på Arenastaden - fotbollen, ishockeyn och innebandyn - som dominansen av män och pojkar är som störst. Numera har ju varken Öster eller Växjö Lakers några lag för kvinnor eller flickor.

Av elva föreningar som finns med i den utvärdering som gjorts av Arenastaden är det kvinnlig dominans i två - gymnastiken och konståkningen.

I Växjö Vipers finns inget senior- eller juniorlag för kvinnor och nio av de tolv ungdomslagen är för killar. Och i föreningens huvudstyrelse sitter sex män och en kvinna.

Men varför har ni inte lyckats locka fler kvinnor?

– Vi lyckas, men det tar sin tid.

Är det ett problem att det ser ut såhär på Arenastaden, tycker du?

– Ja, det är ett problem att vi inte har en jämnare fördelning totalt sett mellan idrotterna.

Vi har tidigare berättat att kommunalrådet Charlotta Svanberg (S) med särskilt ansvar för just Arenastaden vill ändra bidragssystemet till föreningarna för att öka jämställdheten. Och det skulle kunna vara en väg att gå, säger Åke Axelsson.

– Om bidragssystemet ändras så att det blir en morot är det bra. Ett annat sätt när det gäller att få en jämnare fördelning mellan pojkar och flickor är att vi föreningar som har en sned fördelning tar och samarbetar och låter ungarna prova på de olika idrotterna för att känna vad det är frågan om och på så sätt få en utjämning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".