1 av 2
Ett gäng bostadsrätter i landet. Foto: Hasse Holmberg/TT
2 av 2
Familjeekonomen Bodil Hallin. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Köpa bostad: Ekonomens tio bästa tips

26 min

Vad ska man tänka på när man köper en bostad? Förmiddag i P4 fick idag besök av familjeekonomen Bodil Hallin som delade med sig av sin lista på de tio bästa tipsen. Kolla in dem här!

1. Vad är viktigt?
Börja med att fundera på detta - det är den lättaste och roligaste delen. Prioriteringar att ta ställning till: centralt/på landet/nära till jobb, skola, affärer, fritidsaktiviteter/stort/litet/nytt och lättskött/gammalt med renoveringsbehov

2. Hur vet man vad man har råd med?
Jämka ihop önskemål och drömmar med ekonomi. Utgå från din egen ekonomi. Vad kostar boendet nu? Hur mycket mer är OK? Prata önskemål och prioriteringar med varandra - det är vanligt att man prioriterar olika inom en familj. Jämka innan för att slippa konflikter senare.

3. Ordna finansiering
Kontakta två eller tre banker, be om lånelöfte och jämför. Tänk på att det är skillnad på bankens och din egen kalkyl. Bankens kalkyl är en schablon för att få låna. Din egen kalkyl är den du ska leva med - den är viktigast.

4. Gå på många visningar
Då klarnar bilden av vad ni är ute efter. Det blir enklare att fatta beslut när rätt objekt dyker upp.

5. Att tänka på vid köpet
a) Räkna alltid själv på driftskostnader.
Uppgifterna i husbeskrivningen kanske inte alls stämmer med er familj.

b) Räkna noga på framtida underhållsbehov
– ofta dyrare och mer jobb än man först tror. Tumregel: lägg på 15 % extra – det blir nästan alltid dyrare än man tänkt.

c) Undersökningsplikt

Säljarens skyldighet: upplysa om bostaden och kända fel/skavanker.
Köparens skyldighet: undersöka bostaden. Det är ett stort ansvar.
Mäklarens skyldighet: upplysa säljare och köpare om skyldigheter.

d) Trädgårdens skick
– anlägga trädgård oftast dyrare och mer jobb än man tror. En fin, lättskött trädgård är guld värd.

e) Sommarstuga eller hus på landet:
Bestämmelser för vatten och avlopp är viktig - och även byggplaner, byggbestämmelser, mobiltäckning och bredband. Kolla kommunens långtidsplaner och VA-bestämmelser. Kolla husets isolering – uppvärmning kan bli dyrt. Kolla befintliga servitut och om något behöver göras.

f) Bostadsrätt: Ha koll på föreningens ekonomi och framtida renoveringsbehov och grannsämjan i föreningen. Ta hjälp för att tolka bokslut, prata med styrelsen och eventuellt blivande grannar.

g) Läget alltid viktigast. Det kan man inte ändra på.

6. Budgivning och affär
Ha lånelöfte klart, skylta inte med var din gräns går, vela inte, ha en egen försäljning av befintlig bostad beredd (flexibelt tillträde är en fördel).
Tänk på att säljaren alltid bestämmer vem han/hon säljer till.
Affär sker i två steg: 1) kontraktsskrivning 2) tillträde

7. Innan tillträde
Planera så att du klarar kriser: kolla A-kassa, ersättning vid sjukdom, ömsesidiga livförsäkringar

8. Tillträde och lån
Låneupplägg: Är det bunden eller rörlig ränta? Det kan vara tryggt att ta en del rörligt vid första köpet, men inte för lång tid. Historiskt sett är det mest lönsamt att välja rörlig ränta + spara mellanskillnaden mot tänkt högre ränta. Lägg på 2-3 procent och spara mellanskillnaden.  
Amortering: Amortering på 10-15 år ner till 75 procent av värdet rekommenderas.
Gammal tumregel: betala av bolånet på 50 år. Amortera två procent av värdet per år.

9. Om det blir strul
Med mäklaren: Kontakta: 1) Mäklaren 2) konsumentvägledare 3) ARN (som kan granska enskild tvist) eller Fastighetsmäklarinspektionen (som till exempel kan ge mäklaren en varning)
Med säljaren: Tänk på att du som köpare har stort ansvar. Dolda fel måste uppfylla alla fyra följande kriterier: felet fanns vid köpetillfället, var inte möjligt att upptäcka, var inte förväntat samt avviker från det säljaren uppgett.
Om tvist: Det kan bli kostsamt – försök komma överens, läs på på den oberoende sajten www.omboende.se , anlita jurist om ärendet går till domstol.

10.  Njut – Ta det lugnt.
Allt behöver inte vara tip-top på en gång. Bo in sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista