Kronoberg

Landstinget vill ändra reglerna för inköp av glutenfri mat

Landstingsfullmäktiges arbetsutskott har idag sagt ja till en motion om att ändra reglerna för köp av glutenfri mat. Det innebär att glutenintoleranta under 16 år troligen får en lägre kostnad för glutenfria varor.

P4 Kronoberg kunde i höstas berätta att glutenintoleranta som är under 16 år hänvisas till att köpa glutenfria varor på recept på Apoteket - där varorna ofta är mer än dubbelt så dyra än vad de är i vanliga livsmedelsbutiker. En merkostnad som landstinget och skattebetalarna får stå för.

Kristdemokraterna skrev efter vår rapportering en motion om att glutenintoleranta borde kunna handla i vanliga affärer och att landstinget på det sättet skulle tjäna över en halv miljon kronor om året. Dessutom skulle det ge ett mervärde för de drabbade.

Den motionen haa arbetsutskottet nu sagt ja till och därför ser det ut att bli ändrade regler för glutenfritt på recept.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".