Lena Johannesson, politisk vilde, som röstade nej. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Ingen överföring av bostadsbolagens pengar till kommunen

1:50 min

Det blir ingen överföring av de 34,5 miljoner kronorna av de kommunala bostadsbolagens pengar till nämnden för arbete och välfärd i Växjö. Alliansen fick stryk i omröstningen av både Sverigedemokraterna och av den politiska vilden Lena Johannesson som valde att rösta nej till förslaget tillsammans med oppositionen. Röstningsresultatet blev 31-30.

– Jag står på den lilla människans sida. Det är inte meningen att en grupp ska betala någonting som hela Växjö stad ska vara med och betala, säger Lena Johannesson. 

Under en dryg timme debatterade ledamöterna förslaget om att pengar från bostadsbolagens vinster skulle lämnas över till kommunkassan och finansiera sociala satsningar som ungdomsbasen, medborgarkontor och HVB-hem. Något den rödgröna oppositionen hela tiden varit emot, med bland annat motieringen att hyresgästerna inte ska betala sådant som borde gå över skattsedeln.

Och i Växjö är det politiska läget i fullmäktige skakigt. I våras stoppade Sverigedemokraterna och Lena Johannesson alliansens försäljning  av 1 000 kommunala bostäder och i går var utgången osäker in i det sista innan förslaget till slut röstades ner med siffrorna 31-30.

– Det här är ett beslut av mänger av beslut som tas i Växjö kommun. Vi måste ju föra fram de förslag vi tror på och nu är det så att de här bostadssociala satsningarna får vänta, säger Per Schöldberg (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista