Foto: Hasse Holmberg/TT
Kronoberg

Ingen letar efter ditt ICE-nummer

1:13 min

För nästan tio år sedan gick SOS Alarm ut med en kampanj där de uppmanade folk att lägga in telefonnummer till närmast anhörig under namnet ICE i sina telefoner. Tanken var att göra det lättare i arbetet för bland annat ambulanspersonal när de ska komma i kontakt med anhöriga. Men även om en del har numret inlagt, så är det ingenting som ambulanspersonalen i Kronoberg har använt sig av.

Har du en ICE-kontakt inlagd i din mobiltelefon? Kommentera och berätta!

– Jag har förhört mig lite bland våra medarbetare och det är egentligen ingen som vid något tillfälle har använt sig av det här. Jag har även kollat med akutmottagningen i Växjö och hört om någon av personalen där har använt sig av det, men tyvärr ser det likadant ut där. Tanken är väldigt god, att vi i svåra situationer kan få reda på vem närmast anhörig är. Tanken är jättebra, men tyvärr har det inte slagit igenom riktigt, säger Stefan Engdahl, verksamhetschef inom ambulanssjukvården i Kronobergs län.

ICE är en förkortning av engelskans In Case of Emergensy och genom att lägga in en ICE-kontakt med ett nummer till din närmaste anhörig, så ska alltså arbetet underlätta för ambulanspersonal, räddningstjänst och polis - som genom detta enkelt får veta vem de ska kontakta om det händer dig något.

I smarta telefoner med kodlås skulle man istället lägga in telefonnumret som bakgrundsbild.

Men många som P4 Kronoberg pratar med i Växjö har aldrig hört talas om det här.

– Nej, jag har aldrig hört det, men det låter ju bra.

– Jag kan tänka mig vad det är för något, men har inte hört det eller använt det själv.

Amanda Malmberg har däremot haft ett ICE-nummer inlagt i sin telefon.

– Jag har en "ICE pappa". Jag la in den när jag var 10 år tror jag. Det var det första jag fick lära mig, säger hon.

Vad SOS Alarm säger om det här uppdaterar vi med senare. Ser man kampanjen som lyckad när ambulanspersonalen inte använder det och när få verkar veta vad det är? Och hur gör man egentligen med smarta telefoner som har kodlås? Håll dig uppdaterad här på vår hemsida under dagen.

Om ICE

Kontaktpersonen läggs in under namnet ICE i mobiltelefonen med telefonnumret till en nära anhörig som man vill ska bli kontaktad om det händer något.

Förkortningen ICE, som står för In Case of Emergency, ska vara följt av namnet på den person du vill ska kontaktas vid en akut situation, till exempel "ICE - Mamma och pappa".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista