Det var SOS Alarm som startade en kampanj för att få folk att lägga in ett ICE-nummer i sina telefoner. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Kronoberg

"ICE har fallit i glömska"

1:26 min

Ambulanspersonalen i Kronoberg letar inte efter ICE-nummer i din mobiltelefon om du hittas akut skadad eller sjuk. Och det är dessutom många som inte har någon ICE-kontakt inlagd i sin telefon. Så hur lyckad var då SOS Alarms kampanj att få folk att använda ICE?

Kände du till att du kan ha ett ICE-nummer i mobilen?

– Responsen kring att lägga in det här var väldigt stor i början, men det har säkert fallit i glömska nu, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS-Alarm.

Det var för nästan tio år sedan som SOS Alarm började en kampanj för att försöka få så många som möjligt att lägga in en ICE-kontakt i sin mobiltelefon. Anders Klarström, som är presstalesman på SOS-Alarm och som också var den som tog initiativet till att börja med det här, menar att det var stort till en början - men att det har glömts bort på vägen.

– Vi tyckte att det var en bra sak och vi började hösten 2005 att informera om det här. Det blev en enorm uppmärksamhet kring det i början, men det har minskat nu, det tror jag säkert. Men det är fortfarande otroligt viktigt, speciellt när man åker utomlands.

När jag pratar med ambulanspersonal i Kronoberg så säger de att de inte använder det här. Vad tänker du om det?

– De har väl inte hamnat i en sådan situation där de tror att det här löser det hela. Men jag ser ju ganska ofta att man använder det utomlands. Vi ska inte bara titta på Kronoberg eller Sverige, utan vi måste se det här i ett större perspektiv. Och då är det här ett enkelt sätt att på några minuter öka ens trygghet.

Det så kallade ICE-systemet, som är en förkortning av In Case of Emergency, uppfanns av en brittisk ambulanssjukvårdare 2005. Det fördes sedan vidare till Sverige. Ett nummer i telefonen döps till ICE, för att man ska veta vem man ska kontakta om något händer.

Men det finns också ett problem, menar Anders Klarström. För hur gör man om man har ett kodlås på sin telefon, som många så kallade smarta telefoner har idag?

– Det bästa är om man inte har knapplåset eller koden på. Men det finns ett svenskt företag i Lund som säljer något som heter ICE-taggisar och där man skaffar en QR-kod. Det är ett fyrkantsmönster som du ser i många annonser idag. Och där, via internet, kan du då lägga in dina uppgifter. Men då måste den som hittar personen läsa av den här koden. Det är en smart utveckling, dock kostar den ju lite pengar och är kanske lite mer omständig. Det är ju så att den enkla snabba kontakten har försvårats genom koder och knapplås. Så är det ju.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista