Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Rekordlång väntan på vapenlicens

1:40 min

Handläggningstiden för att få licens för vapen i Skåne är just nu tre gånger längre än normalt. Lars Olsson sålde ett vapen till en jägare i Skåne i oktober, men eftersom licensen inte är klar är vapnet obrukbart.

– Fortfarande är det så att köparen inte har kunnat ta ut bössan och jagat någonting den här säsongen, säger Lars Olsson.

Sedan oktober står vapnet alltså hemma i Lars Olssons vapenskåp. Själv får han inte använda det eftersom hans licens är inskickad till Polisen. Köparen får inte heller använda vapnet eftersom hans licens inte är klar.

Det är den lokala polismyndigheten som handlägger licenser, och normalt är handläggningstiden för korrekt ifyllda ansökningar runt en månad i Skåne. Lars Olsson har nu väntat i tre månader.

Liselott Grant är chef för tillståndsfrågor på Skånepolisen:

– Just nu handlägger vi ansökningar inkomna vecka 44. Det är alldeles för långt.

Det är övergången till nytt IT-system som har tagit tid och som har gjort väntetiderna akut för långa, säger Liselott Grant. Men i Skåne är grundorsaken en annan:

– Vi är underbemannade i Skåne vad gäller vapenhandläggare. Vi har inte en personalresurs som svarar mot inflödet av ärenden, säger Liselott Grant.

Lars Olsson är inte nöjd.

– Det känns konstigt att det ska behöva ta sådan tid, det är ändå så att vi betalar för tillståndsgivningen. Man får betala varje gång man söker vapenlicens. Så det borde inte vara så svårt att hantera det.

– Jag kan bara beklaga, säger Liselott Grant. Vi gör verkligen vårt bästa för att hinna med. Men vi kan inte göra mer än att jobba på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista