Per Sandberg, chef för Arbete och välfärd i Växjö kommun. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Efter fullmäktiges nej - färre satsningar inom det sociala

"Pengarna hade varit grädde på moset"
1:35 min

Fullmäktiges "nej" i förrgår till att ta 35 miljoner från de kommunala bostadsbolagen till sociala satsningar i Växjö innebär att kommunen nu inte har råd att genomföra flera av dem.
– Behoven finns men pengarna saknas, säger förvaltningschefen på nämnden för arbete och välfärd. 

– Vi har inte pengar i budget för 2014 för de här satsningar, så de här hade egentligen varit grädde på moset, säger Per Sandberg, förvaltningschef på nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun.  

Fem satsningar för sammanlagt 34,5 miljoner hade nämnden tänkt använda pengarna från bostadsbolagens vinst till, om inte fullmäktige hade satt stopp för det. 

Läggs på is

HVB-hemmet på Wälludden och ungdomsbasen för unga missbrukare kommer ändå att bli av, säger Per Sandberg.

Men ett nytt medborgarkontor på Teleborg och planerna att utveckla det kontor som finns på Araby och ett utredningsboende för familjer med yngre barn läggs nu på is. Det finns inte pengar till de satsningarna i år.

– Det här är ju en politisk diskussion som har varit och nu får vi sikta på budget 2015 för att fylla de behov som vi tycker finns idag, säger Per Sandberg.

Inget transitboende

Ett transitboende, ett akutboende för flyktingar på Hammerdalsvägen, fanns också med på Per Sandbergs lista över behoven. Men det ströks och nu får vi tänka om, säger Per Sandberg.

– Det fanns ju med underlaget, men ströks utifrån de tankarna vi hade, sedan för vi andra diskussioner kring boende för nyanlända än kanske just ett transitboende.

Vilka då?

-- Jag vill inte gå in på det men vi för resonemang kring vissa delar som vi skulle kunna använda till en typ av transitboende i en annan form än det vi beskrivit i förslaget.

Finns det pengar till det?

-- Nej det finns det egentligen inte heller, utan vi får titta på finansieringsmöjligheterna och se om vi har möjlighet att genomföra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".