1 av 3
Mängder av skrot. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
2 av 3
Såhär ser det ut på skroten. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
3 av 3
Daniel Eriksson på återvinningsföretaget Kuusikoski i Korsberga. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Växjö

Skrotad elektronik guld värd

"Det finns mer guld i elektronik än i gruvmalm"
1:48 min

Det finns mycket guld i våra elektroniska apparater. Återvinningsföretag  Kuusikoski  i Korsberga  "hittar" varje år omkring 60 kilo guld i skrotad elektronik som datorer och mobiltelfoner.
Och en stor del av det guldrika skrotet kommer från Växjö, säger Daniel Eriksson på företaget.

– Det finns mycket mer guld i elektronik än i gruvmalm. Det är en av våra absolut största imkomstkälla, säger Daniel Eriksson.

Det är bland annat i apparaternas kretskort som man kan hitta guld. I mobiltelefonernas och datorernas kretskort finns det mest guld per ton, omkring 200 gram per ton kretskort.

All metall som återvinns smälts ner till stora block som till 95 procent består av koppar. Kopparblocken fraktas sedan till Boliden utanför Skellefteå där guldet separeras och förädlas.

I  Kronobergs län samlas varje år in ungefär 2,5 miljnero kilo elektronikskrot. Och just i Växjö finns det ovanligt många företag som köper och säljer begagnade datorer.

– Växjö är centrat i Sverige för att ta tillvara metaller i gammal elektronik, säger Daniel Eriksson på återvinningsföretaget Kuusikoski i Korsberga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".