Lärarstudenterna Beatrice Lundkvist och Anna Johansson. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Småland

Studenter besvikna på lärarutbildningen i Kalmar

4:26 min

Lärarstudenterna på Linnéuniversitetet i Kalmar har tröttnat på att de aldrig får träffa sina lärare  - och på att lärare inte svarar på mail, och att viktig information försvinner. De ifrågasätter nu vad det är för mening med att bo och studera på orten, när utbildningen mycket är på distans från Växjö.

– Jag brinner för att bli lärare, det är mitt drömyrke, säger Beatrice Lundkvist som går andra året på lärarutbildningen och ska bli mellanstadielärare.

– Man gör det bästa av situationen, men det kan vara så mycket bättre, det behöver inte ligga på den sämsta nivån hela tiden som det känns som det gör nu. Man gör det lättaste för sig hela tiden.

Det var höstterminen som fick lärarstudenterna i Kalmar att ilskna till. Flera av dem funderar på att flytta till något annat universitet, eller läsa någon distansutbildning.

Inte för att de vill – utan för att kraven på lärarna att hålla kontakten med studenterna är större på en distansutbildning.

Då man ändå sitter framför sin dator på nästan alla föreläsningar och tittar på läraren på en liten skärm – en lärare som står i Växjö – så blir det ingen större skillnad.

När P4 Kalmar pratar med elever brinner de för sitt framtida yrke som lärare, men inte för Linnéuniversitetet i Kalmar. Om man ska bli lärare ska man gå i Växjö eller på något annat universitet tycker de.

Det handlar inte bara om att man inte får träffa lärarna utan också om att man inte får information som man behöver inför tentor till exempel.

Anna Johansson ska bli mellanstadielärare och hon förstår inte hur universitet tänker när de ger en utbildning som eleverna är så missnöjda med:

– Är det en resursfråga ska man ställa sig frågan: Kan vi ha den här utbildningen i Kalmar, eller ska vi enbart ha den i Växjö?

– Det är elakt mot de som söker i Kalmar och vill gå i Kalmar och brinner för det, och så ger man en halvtaskig utbildning.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista