René Jaramillo ställer inte upp i kommunvalet. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

René Jaramillo (KD) ställer inte upp i kommunvalet i höst

8:41 min

En av de tyngre politikerna i Växjö kommun, kristdemokraten René Jaramillo, kommer inte att kandidera i kommunvalet i Växjö i höst. Skälet är att Lena Johannesson, som sparkats ut av Kristdemokraterna i Växjö efter att hon röstat emot den borgerliga alliansens förslag, får stöd av delar av Kristdemokraterna på länsnivå, berättar han.

– Jag är en seriös politiker och jag tror att vi är ett seriöst parti. Man kan inte säga till väljare att vi kommer presentera politiker som inget vet om de kommer att följa Kristdemokraternas politik eller den allians som man ingår i.

Är det så att man från Kristdemokraterna på länssnivå inte tar tillräckligt avstånd från Lena Johannesson som röstat mot alliansen flera gånger?

– Ja.

När bestämde du dig för att inte kandidera?

– Idag efter att ha hört ordföranden i nomineringskommittén och efter att ha läst Smålandsposten och det som partiet gör nu.

Är det inte viktigt att man har högt i tak i ett parti?

– Det är viktigt men viktigare för mig är min integritet och mina värderingar och principer. Att jobba i ett parti handlar om att ha förtroende för varandra.

Kristdemokraternas distriktsordförande i Kronoberg, Eva Johnsson, säger att hon inte hunnit prata ordentligt med René Jaramillo än, men att hon tycker hans beslut är tråkigt och att hon beklagar det.

Jaramillo avslöjade sitt beslut i direktsändning i programmet Eftermiddag i P4. Hur det lät hör du ljudklippet här intill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista