Foto: Johan Nilsson/TT
Eftermiddag i P4

Upprustning av de äldsta Örestundstågen på gång

2:53 min

Klagomålen är många bland de som dagligen reser med Öresundstågen genom länet. Det handlar om allt från kyla till slitna säten. Länstrafiken Kronoberg och Veolia bemötte kritiken i Eftermiddag i P4.

– De äldsta tågen är ganska slitna vid det här laget, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg, som själv suttit och frusit på ett tåg när han var på väg till ett möte.

– Det var ingen angenäm upplevelse och det är bara att beklaga när det händer, säger Nilsson.

Vad gör ni åt det här?

– Vi har ju tagit ett beslut i styrelsen nu att vi ska göra en större uppfräschning och upprustning på de äldsta tågen. Det innebär bland annat att sätena ska bytas, säger han.

Faller allt på plats börjar upprustningen i slutet av 2014 och kommer ske löpande under några år framöver.

Öresundstågen ägs av Öresundståg AB som är ett bolag som i sin tur ägs av länstrafikbolagen som i det här fallet är Länstrafiken Kronoberg. På Veolia blir man tilldelad tågen.

– Så fort det finns något som kan klassas som en säkerhetsrelaterad risk stannar tåget omgående och det tas ur trafik direkt. Är det ett så kallat "komfortfel" så gör man en bedömning av vad som är bästa lösningen för kunden - att tåget blir inställt och ersätts av buss eller att man kör och tar ut det vid första lämpliga tillfälle, säger Mikael Danielsson som är Veolias affärsområdeschef.

Är ni nöjda med de verktyg ni har?

– Vi har till uppgift att hjälpa till. Alltid önskar man väl bättre varor än man  har, det är ingen unikt för oss.

Ser ni att det blir mer problem med de här tågen nu?

– De äldsta tågen har naturligtvis fler fel än de som är yngre. Ju äldre fordonet är desto mer slitage är man utsatt för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista