1 av 2
Fredrik Bergman, verksamhetsutvecklare på Macken tillsammans med journalisten Zsuzanna Bene och Smålands museums Bertil Bäckström. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
2 av 2
Åtta personers liv visas genom enkla vykort med bilder och text. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Åtta arbetssökandes liv skildras med enkla vykort

1:32 min

För personer som invandrat till Sverige kan vägen till arbete vara svår. Den här problematiken vill man nu skildra genom en utställning på Smålands Museum, där åtta personers liv visas genom enkla vykort med bilder och texter.

Lyubov Drobitko kom till Sverige och Växjö från Ryssland för sju år sedan - och trots att hon har jobbat som förskollärare i 26 år så får hon inget jobb här.

– Jag arbetade 26 år med barn och är utbildad förskollärare och sedan jag kom till Växjö har jag haft praktik på Östregårdskolan i tre månader, men sedan har jag inte fått något. Jag sitter varje dag vid datorn och söker jobb, berättar hon.

Hur känns det för dig att det är så svårt för dig att få ett jobb?

– Det är jättesvårt. Jag har skickat in många ansökningar och de svarar alltid att de har valt en annan lärare. Jag har skickat ansökningar till många kommuner. Jag hoppas att jag hittar ett jobb i framtiden.

Det är många som kommer till länet som har lång erfarenhet och dessutom långa utbildningar - men som ändå inte får jobba inom sitt yrke. Genom utställningen på Smålands museum vill man uppmärksamma detta och hoppas på att människor får upp ögonen för problemet.

– Jag tycker att de här människorna kommer i skymundan hela tiden. Det är massa individer som har långa utbildningar och mycket yrkeserfarenhet, men det kommer inte tillrätta här, det tas inte till vara. Målet med det här är inte att skapa underhållning, utan det handlar om att vi kanske kan lösa knuten för den här människan. Kan vi hitta någon lösning eller modell just för den här människan? Skulle Växjö kunna bli lite grymmare på det här? Om utställningen lyckas så kanske åtminstone två av de här människorna får jobb, som motsvarar det de kan, säger Fredrik Bergman som är verksamhetsutvecklare på Macken.

Journalisten Zsuzanna Bene är också engagerad i utställningen och är den som har varit i kontakt med de åtta personer som berättar om sina liv. Hon har också tagit alla bilder.

– Vi har brytning och pratar lite konstigt, men vi vill vara en del av Sverige. Jag tror att det här är värt att prata om, säger hon.

Utställningen invigs på kulturnatten nu på lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista