Jonas Johansson, verksamhetschef ortopeden på Växjö lasarett, tycker det är en bra idé. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Förslag om trådlöst patientnätverk på lasaretten

1:28 min

Installera ett trådlöst nätverk på vårdavdelningarna på Ljungby och Växjö lasarett så att patienterna fritt kan använda sina surfplattor och smarta telefoner. Det föreslås i ett medborgarförslag till landstinget. Ett bra förslag tycker både patienter och personal.

Vad tycker du om förslaget? Kommentera!

– Det skulle jag absolut vilja ha för att man ska kunna surfa fritt och titta på filmer och få tiden att gå helt enkelt, säger Sara Moberg Persson från Ryd som är inlagd på Växjö lasarett just nu.

Är det mycket det handlar om?

– Ja, det är ju, det är en bra sysselsättning när man ligger inne.

Här på lasarettet i Växjö ligger patienterna i sina sängar. Ibland är det drygt och att surfa eller titta på film skulle få tiden att gå lite snabbare, säger Sara Moberg Persson.

Som det är i dag kan patienterna på lasaretten använda sina mobiler och surfplattor men då med sitt eget mobila internetabonnemang, som kan ha begränsningar och också göra att det blir dyrt.

Endast på barnavdelningen finns i dag ett trådlöst nätverk. Därför föreslås i ett medborgarföslag att landstinget installerar trådlösa nätverk på alla avdelningar så att patienterna fritt eller mot en mindre avgift har tillgång till internet.

– Jag tycker att det är ett jättebra förslag, det är ju många patienter som har ganska långa vårdtider och det kan vara svårt att få tiden att gå på dagarna, säger Jonas Johansson som är verksamhetschef på ortopeden på Växjö lasarett.

Men tror du det är många patienter som skulle utnyttja detta?

– Ja, det tror jag. Både yngre och äldre använder ju smartphones och olika surfplattor på ett helt annat sätt i dag än tidigare, och det har efterfrågats också av rätt många patienter enligt avdelningspersonalen, säger Jonas Johansson.

Medborgarförslaget kommer nu att hamna på landstingspolitikernas bord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista