Glasriket

Turistbolaget AB Glasriket bantas – ska säga upp personal

1:51 min

Marknadsföringsföretaget AB Glasriket måste banta rejält och marknadsföringen för regionen glasriket i Småland krymper. Det blir resultatet när bland andra Orrefors Kosta Boda drar ner på sina bidrag till företaget.

Monica Widnemark är kommunalråd i Lessebo och ordförande i AB Glasrikets styrelse.

– Vi genomgår ju en förändringsprocess eftersom det är många glasbruk som har försvunnit och därför ser vi nu över verksamheten, säger Monica Widnemark.

Tillsammans med glasbruken äger de fyra kommunerna Nybro, Emmaboda, Lessebo och Uppvidinge AB Glasriket. Företaget har till uppgift att locka fler turister till regionen. För de olika turismföretagen i området betyder marknadsföringen mycket, säger Maja Heuer som är chef för glasmuseet the Glass Factory i Boda.

– Det betyder väldigt mycket eftersom de är duktiga på att dra hit internationellt, bland annat tyskarna där de har gjort ett jättefint jobb.

Skulle ni kunna vara utan dem?

– Nej.

AB Glasriket vill inte i nuläget uppge omfattningen av neddragningen men enligt uppgifter till P4 Kalmar och P4 Kronoberg handlar det om minskade bidrag med nära en miljon kronor där Orrefors Kosta Boda står för den större delen.

Det kommer att innebära uppsägningar av personal.

Monica Widnemark säger att det inte är aktuellt att kommunerna kommer gå in och täcka upp ekonomiskt. Tvärtom:

– Ja inte mer pengar, vi måste också trappa av när vi ser att glasbruken trappar av, det får vi ju se framöver. Vi kan ju inte lägga lika mycket pengar som vi har gjort och jag kan förstå kommuner som knappt har något glasbruk kvar, det är svårt att lägga pengar i dag och marknadsföra ett glasrike som är mycket mindre än det var tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista