1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
I går berättade René Jaramillo att han inte ställer upp i kommunvalet. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Politik

Toppnamn hoppar av Kristdemokraternas riksdagslista

Therese Viding Jaramillo hoppar av sin nominering som förstanamn på kristdemokraterna i Kronobergs riksdagslista till valet 2014. Det meddelar hon i ett pressmeddelande under fredagsmorgonen.  

I går beslutade sig en av de ledande politikerna i Växjö, René Jaramillo, att han inte ställer upp i kommunvalet för Kristdemokraterna.

Skälet var att Lena Johansson, som sparkats ut av Kristdemokraterna i Växjö efter att hon röstat emot den borgerliga alliansens förslag, fått stöd av delar av Kristdemokraterna på länsnivå, berättade han.

Nu kommer ännu ett avhopp.

Therese Viding Jaramillo hoppar av sin nominering som förstanamn på kristdemokraterna i Kronobergs riksdagslista till valet 2014.

"Politiskt ohållbar situation"

Hon motiverar sitt avhopp så här i ett pressmeddelande:

"- Efter nomineringskommitténs nominering av Lena Johannesson till Landstings- och Riksdagslistan för Kronoberg har jag idag beslutat mig för att hoppa av min nominering som förstanamn till Riksdagslistan i valet 2014. Jag vill inte representera ett partidistrikt där ledningen inte tydligt har tagit avstånd till en politiker som vid flera tillfällen visat brist på samarbetsförmåga och som har försatt Kristdemokraterna i Växjö i en politiskt ohållbar situation."

Hon fortsätter:

"- Ordförande i nomineringskommittén, Samuel Wombell uttalade i Radio Kronobergs nyhetssändningar den 22 januari att han ansåg att Lena Johannesson kunde vara en person som värvar röster till partiet. Denna brist på respekt för den politiska situationen i Kristdemokraterna i Växjo som nomineringskommittén har visat, i kombination med bristen på stöd från Kristdemokraterna i Kronoberg i denna fråga har lett fram till mitt beslut."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".