En av landets alla skogar. Foto: Fredrik Persson/TT
Kronoberg

Bara ett av länets miljömål ser ut att kunna nås i tid

1:23 min

Fjorton mål som satts upp för en god miljökvalitet i länet ska enligt planen vara uppnådda till år 2020. Men Louis Ellman-Kareld på Länsstyrelsen är pessimistisk till möjligheten att nå alla miljömål till år 2020 med nuvarande utveckling.

– Det ser mycket svårt ut att nå målen. Däremot kan man säga att det görs ett mycket bra arbete för att nå en del av målen.

Bland de 14 olika målen finns till exempel målen "Levande skogar" och "Grundvatten av god kvalitet". Ett mål där utvecklingen ändå går åt rätt håll är arbetet för målet "Frisk luft".

– Där är ju problemet partiklar i trafiken och jobbar man mycket med det så skulle vi kunna närma oss målet "Frisk luft", men det krävs mer åtgärder.

Det mål som Louise Ellman-Kareld tror är allra längst från att uppfyllas är målet "Ett rikt växt-och djurliv".

– Där måste vi jobba mycket mer för att skydda hotade arter och naturmiljöer.

Av de 14 målen är det målet en "God bebyggd miljö" som kan nås till år 2020 - det är bedömningen nu. Och för att arbetet för miljömålen ska lyckas på sikt så kan det inte bara vara en angelägenhet för staten och kommunerna, säger Louise Ellman-Kareld.

– Vi måsta alla hjälpa till med målet att lösa de stora miljöproblemen till nästa generation och det utan att skapa miljöproblem i andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista