1 av 2
René Jaramillo ställer inte upp i kommunvalet. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Partiets logga. Foto: TT
Kronoberg

Fler kristdemokrater funderar på att lämna sina platser

1:40 min

René Jaramillo ställer inte upp i kommunvalet för Kristdemokraterna och Therese Viding Jaramillo hoppar av sin nominering som förstanamn på Kristdemokraterna i Kronobergs riksdagslista. P4 Kronoberg har pratat med flera kristdemokrater i Växjö som på grund av detta också funderar på att lämna sina platser.

– Jag beklagar dem. Jag blev förvånad och tycker att det är tråkigt. Vi måste hantera det här och det kommer vi naturligtvis att göra också. Men nu är det ju upp till nomineringskommittén att ta tag i det här arbetet. Vi har stämma den 1 februari och då utgår jag från att de kommer ha ett förslag på en lista, säger säger Eva Jonsson, distriktsordförande för KD i Kronoberg, om avhoppen.

Det var i går som René Jaramillo meddelade att han inte ställer upp i höstens kommunval. Och i dag på morgonen meddelade även Therese Viding Jaramillo att hon hoppar riksdagsvalet.

P4 Kronoberg har också pratat med flera andra kristdemokrater i Växjö som funderar på att ställa sin plats till förfogande, men som ännu inte har bestämt sig. Enligt Lars Melin som sitter i Kristdemokraternas nomineringsstyrelse för kommunlistan, så är han en av dem. I kväll ska gruppen ha möte igen, eftersom listan nu kommer att se annorlunda ut efter det att personer väljer att inte kandidera.

Kan det finnas en risk att fler personer hoppar av?

– Jag vill inte spekulera i det, svarar Eva Jonsson, distriktsordförande för kristdemokraterna i Kronoberg.

Det moderate kommunalrådet i Växjö, Bo Frank, beklagar också det här och säger att det kommer att påverka de övriga partierna i alliansen i kommunen.

– Vi är väldigt täta allianspartierna i Växjö, så det är klart att det påverkar oss. Vi är ju väldigt spända på vem KD ska plocka fram och nominera till kommunfullmäktigevalet i höst. Jag kan ju bara konstatera att René har ju faktiskt skaffat sig ett stort inflytande för Kristdemokraterna i alliansen i Växjö. Det blir en väldigt tuff utmaning för den som kommer efter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista