"The villas" som de boende vittnar om att man skickas till om man inte sköter sig. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Lessebo

Boende vittnar om missförhållande på Visjögården

Hör reporter Dick Kardell berätta
1:37 min

Asylsökande på ett privat boende i länet vittnar nu om flera missförhållanden. Asylboendet Visjögården utanför Kosta i Lessebo kommun beskrivs som ett boende i skogsnära miljö nära centrum av ägaren Attendo. Men till P4 Kronoberg ger de asylsökande en helt annan bild.

"Nio kvadratmetersrum bor det fyra personer i. Fyra, fem, rum har inga egna toaletter. Problemet är att man är isolerad från världen, man bor på den här gården och i rummet där det är fyra personer på väldigt liten yta, vilket gör oss galna. Det är som ett fängelse mer eller mindre."

Rummen ska enligt Migrationsverkets regler vara anpassade till antalet boende. Minst fem kvadratmeter per person. Men enligt de boende på Visjögården uppfylls inte kraven.

När P4 Kronoberg besöker boendet vill många berätta, men ingen vågar ställa upp med sitt namn eller röst. De är rädda för repressalier. Eller att de ska bli utkörda från gården till något som kallas för "the villas" - två mindre hus bakom huvudbyggnaden, som beskrivs som en bestraffning.

"När en i personalen vill straffa någon så skickas dem till "the villas". De som bott länge och gör något dumt skickas till "the villas". Vissa säger att det är som militärtjänst att bo här"

När P4 Kronoberg gör ett oanmält besök på Visjögården kan vi också se att det de boende vittnar om stämmer.

I "the villas" är det trångt och smutsigt och en av dem vi träffar där berättar att han placerats där som en bestraffning.

Men när personalen på gården uppmärksammar besöket blir vi bortkörda.

Rummen får vi inte titta på - trots att de boende vill visa oss.

Senare i våra nyheter hör du mer om asylboendet Visjögården. I Eftermiddag i P4 svarar också ägaren Attendo och Migrationsverket på kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".