Många besökte kulturnatten i Växjö. Foto:Tomas Lindberg
Kulturnatten

Konstnärer slog ett slag för laglig graffiti

Igår besökte tusentals personer ”kulturnatten” i Växjö. Evenemangen var många med allt från konstutställningar, allsång för operavänner, Beatlesmusik i domkyrkan och Graffiti.

 Socialdemokraternas Ungdomsförbund (SSU) i Växjö passade på att genomföra en manifestation för graffiti och behovet av en plats för laglig graffiti-konst.

 – Jag tycker att yttrandefriheten är grundläggande för svenska kulturpolitik och då anser jag att fler måste få uttrycka sina åsikter och sina tankar, säger Ola Palmgren är ordförande för SSU Växjö...

Utanför kommunhuset fanns en tillfällig vägg 8x 2 meter i form av plastfolie som spänts mellan två träd. På den här plastfolieväggen målades graffitti.

Platsen utanför kommunhuset hade man valt för att påminna politikerna i Växjö om att det behövs en laglig graffitivägg i staden.

– Jag tycker inte att man ska måla någonstans där man inte får måla och därför behöver vi gemensamt se till att det finns en plats där unga kan få möjligheten att uttrycka sig. Vi har ju tidigare haft en laglig graffitivägg i Växjö från 2004 till 2011. Men den väggen försvann när huset revs.

Vi träffade graffitikonstnären Jesper som under ”kulturnatten” stod och målade på den tillfälliga graffitiväggen utanför kommunhuset.

– Eftersom vi lever i Sverige. Ett land med yttrandefrihet så borde alla vi intresserade får plats att göra det vi tycker om, sa Jesper

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista