Alvesta kommun. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Alvesta

Tomas Hedevik och Alvesta kommun skickar Kronofogden på varandra

1:43 min

Alvesta kommun och den pensionerade marknadschefen i kommunen, Tomas Hedevik, är rejält i luven på varandra - om pengar. Både kommunen och Hedevik har skickat Kronofogden på varandra.

Tomas Hedevik har varit hög tjänsteman i Alvesta kommun i sex år. I somras gick han i pension och nu har han gått till Kronofogden med ett krav på sin före detta arbetsgivare på 57 000 kronor.

Detta för tjänster han gjort via sitt bolag som konsult efter pensionen, men som Alvesta kommun vägrar att betala.

1000 kronor i timmen i 45 timmar vill han ha betalt för att avsluta projektet med combiterminalen som han jobbade med som marknadschef och som han också fick löfte från kommunen om att göra, trots att han gått i pension.
 
Men 1000 kronor i timmen har vi aldrig kommit överens om, säger den nya kommunchefen Kristiina Kosunen Eriksson.

– Det finns ingen överenskommelse om den timersättning som han anger i sin faktura, säger hon och menar också att det aldrig fanns något löfte från kommunens sida om att han skulle få ersättning via sitt bolag. 

– Sedan har vi principer inom Alvesta kommun för pensionerade medarbetare som fortsätter med projekt de varit involverade i innan pension. Då översätter man ersättningen utifrån den månadslön man hade, om man inte kommit överens om något annat, säger Kristiina Kosunen Eriksson.

Men Tomas Hedevik har alltså gått till Kronofogden med sitt krav, och hävdar att han fick ett muntligt löfte från den förra kommunchefen om att han kunde köra det här via sitt bolag.

– Ja, däremot fick jag aldrig något svar på timarvodesnivån, trots att jag frågade efter det, säger Tomas Hedevik.

Men det är bara den ena tvisten. Kommunen kräver också Hedevik på drygt 50 000 kronor, som också gått  till Kronofogden. 

Det handlar om mat och dryck och lite annat som Tomas Hedevik lät skattebetalarna stå för, efter att ett 80-tal tyskar från Alvestas vänort var på turistbesök i Alvesta i somras.  

Den notan får Hedevik ta ur sin egen plånbok, säger kommunen.

Det gör jag aldrig, kontrar Hedevik.  

– Nej, i så fall får vi pröva det i tingsrätten, säger Hedevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista