1 av 6
Attendoskylt utanför boendet. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 6
Visjögården när det kommer nya asylsökande. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 6
Marie Swahn är samordnare på Attendo. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
4 av 6
Datorsalen på Visjögården. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
5 av 6
Ett duschrum med smutsigt golv. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
6 av 6
En av soptunnorna på boendet. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Kosta

Boende på Visjögården kritiserar Attendo

20 min

Trånga rum, smutsiga lokaler och bestraffningar. Kritiken från de boende på asylboendet Visjögården utanför Kosta är stor mot ägaren Attendo.

Attendo och Migrationsverket svarar på kritiken efter klockan 15:30.

Vid ett föranmält besök visas P4 Kronoberg gärna runt i de allmänna utrymmena av personal på boendet, men de kritiserade utrymmena i "the villas" som av de boende beskrivs som en bestraffning får vi inte komma in i.

– Vi kan inte gå in i dem, men vi kan gå utanför, det går jättebra.

Marie Swahn som är samordnare på Visjögården menar att de boende inte får bli störda, att de behöver sitt privatliv. Men under rundturens gång kommer allt fler fram och vill prata, och då dyker också fler vittnesmål om missförhållanden upp.

En äldre man berättar om när han var tvungen att gå till Lessebo för att få sjukvård - något som tog fyra och en halv timme och det eftersom det var problem med benen han ville ha hjälp med. Men personalen ville inte skjutsa honom. Vårdcentralen i Lessebo bekräftar också hans berättelse. 

Men det är fler som haft problem med skjuts till sjukvården.

"Tidigare i veckan var det en man som kräktes och hade hög feber, så han gick till personalen och sa att han mådde dåligt, men de sa till honom att dricka vatten och att det då skulle bli bra, så de körde inte honom till vårdcentralen eller försökte hjälpa honom."

De boende kommer fram en efter en och vill berätta, men då är P4 Kronobergs besök inte lika populärt längre, anser personalen.

– Jag tror att vi avbryter här...

Ett längre reportage från Visjögården hör du i i Eftermiddag i P4 efter klockan 15. Då svarar också Attendo och Migrationsverket på kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista