1 av 2
Visjögården när det kommer nya asylsökande. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 2
Bertil Olsson, enhetschef på Migrationsverket besökte Eftermiddag i P4. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

Attendo gör en intern utredning efter kritik mot Visjögården

20 min

Vårdbolaget Attendo kommer att göra en intern utredning efter den kritik som kommit från de boende på asylboendet Visjögården utanför Kosta.

Flera av de boende har berättat för P4 Kronoberg om missförhållanden på Visjögården. De berättar om trånga rum, smutsiga lokaler och bestraffningar. Och även om en man som var tvungen att gå till Lessebo för att få sjukvård för sina ben, efter att fått nej till skjuts av personalen - något som vårdcentralen i Lessebo bekräftar.

Enligt Bertil Olsson som är enhetschef på Migrationsverket så är det Attendo som ska se till att de boende får skjuts när det gäller sjukvård. Att behöva gå dit själv ska inte hända, säger han.

– Det ska inte ske. Har det skett är det bara att beklaga, säger han.

Daniel Avante, regional verksamhetschef på Attendo, kände du till händelsen?

– Jag tänker inte kommentera enskilda händelser men det jag vill poängtera är att vi inte är en behandlande enhet, vi är ett stödboende. Sjukvården bedömer det medicinska tillståndet och vi hjälper till att ta kontakt med sjukvården och planera tider.

Ser du någon anledning att titta över rutinerna när det gäller just detta?

– Vi har rätt tydliga rutiner kring detta men vi kommer självklart titta närmare på detta nu för att se var det brister. Är det hos oss eller hos sjukvården? Det kommer vi titta närmare på, förstås.

Hela intervjun med Daniel Avante och Bertil Olsson hör du i ljudklippet här intill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista