Karim Mitanda. Foto: Privat
Lyssnartips

Polis åtalas efter felaktig utvisning av Karim Mitanda

Den polis som har varit ansvarig för den felaktiga utvisningen av Karim Mitanda åtalas nu misstänkt för tjänstefel. Åklagaren skriver i åtalet att polismannen varit slarvig i sin myndighetsutövning när han, trots att Karim Mitandas ärende inte var avgjort hos Migrationsverket, ändå skickade honom till Uganda.

Det är nu fem månader sedan som poliser kom för att tvångshämta Karim Mitanda som var hos en kompis i Lessebo. Men hans ärende hos Migrationsverket var inte avgjort än - det stoppades en vecka tidigare på grund av nya omständigheter - och det sa också Karim Mitanda till poliserna, men de körde honom ändå till polistationen i Växjö i väntan på vidare transport till flygplatsen.

Polisen som nu åtalas misstänkt för tjänstefel jobbar vid utlämningsenheten i Växjö och är den som har varit ansvarig för den felaktiga utvisningen av Karim Mitanda.

Enligt vad åklagaren skriver i åtalet har polismannen varit slarvig i sin myndighetsutövning, när han trots att ärendet inte var avgjort hos Migrationsverket, ändå skickade Karim Mitanda till Uganda.

Enligt vittnen är polismannen en erfaren handläggare och han hade dessutom fått utbildning i Migrationsverkets datasystem. Polismannen själv förnekar brott.

Åklagaren Eva Nilsson vill inte kommentera fallet i nuläget. Hon skriver i åtalet att det kan finnas anledning för tingsrätten att hämta in yttrande från personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen.

Det var tack vare ett lyssnartips i somras som vi fick höra om Karim Mitandas utvisning. Fler nyheter gjorda med lyssnarna hittar du om du klickar här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista