Hamster. Arkivfoto: Mari Strålman/Sveriges Radio

Hamstern Börje var en bluff

Historien om guldhamstern Börje som spreds i media under tisdagen var en bluff. En mediestudent i Kalmar låg bakom brevet till kommunen. Han ville se hur en nyhet sprids och får genomslag i mediebruset.

Det hela ska ha börjat med en fundering om det överhuvudtaget går att diarieföra ett djur.

– Guldhamstern Börje finns nog där ute någonstans men dessvärre är han inte i min ägo, skriver studenten Dan Eliasson i ett brev till P4 Kalmar.

– Jag ville nämligen se ifall jag hade möjlighet att få media att haka på för att skapa ett ypperligt lärotillfälle då jag fick möjlighet att betrakta en nyhets färd genom mediabruset. Därför skrev jag ett mail där jag lät den numera folkkäre Börje komma till liv och skickade detta till Kalmar kommun och Regeringskansliet.

Nyheten om hamstern Börje spreds i medier över hela Sverige.

– Sammanfattningsvis kan jag konstatera att endast fem journalister hörde av sig till förstahandskällan, alltså denna mailadress, för att reda ut hur det egentligen stod till. Något som blir mycket intressant när det ställs i relation till nyhetens genomslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista